دلار ۸۰ هزار و ۳۰۰ تومان شد؛ سکوت سران جمهوری اسلامی

یک نماینده مجلس افزایش قیمت‌ ارز و کالاهای اساسی را «طبیعی»‌ خواند و گفت که کسی نباید انتظار پایین آمدن قیمت دلار را داشته باشد

دیدار مسعود پزشکیان با رهبر جمهوری اسلامی-تیر ۱۴۰۳-خبرآنلاین

در ادامه رکوردشکنی نرخ ارزهای خارجی و کاهش ارزش پول ملی ایران، روز پنج‌شنبه ۶ دی‌ماه قیمت هر دلار آمریکا با رسیدن به عدد ۸۰ هزار و ۳۰۰ تومان، رکورد تازه‌ای را ثبت کرد.

با وجود آن‌که ادامه روند افزایش قیمت ارزهای خارجی، به افزایش هرچه بیشتر قیمت انواع کالاهای اساسی و کوچک‌تر شدن سفره ایرانیان منتهی می‌شود، اما علی خامنه‌ای و دیگر مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی در روزها و هفته‌های اخیر تلاش کردند تا در سخنرانی‌های خود کاملا نسبت به این بحران بی‌تفاوت باشند.

بر اساس آخرین قیمت‌های بازار فردوسی تهران تا ساعت ۱۷ به وقت ایران، هر دلار آمریکا برای اولین‌بار با عبور از مرز ۸۰ هزار تومان، ۸۰ هزار و ۳۰۰ تومان فروخته شد، پوند بریتانیا به ۱۰۰ هزار و ۵۵۰ تومان رسید، یورو ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد، هر دلار کانادایی ۵۵ هزار و ۸۰۰ تومان نرخ گرفت، لیر ترکیه به ۲ هزار و ۳۵۰ تومان رسید، هر درهم امارات از ۲۲ هزار تومان رد شد و یوان چین نیز ۱۱ هزار و ۵۰ تومان معامله شده است.

همزمان جعفر قادری، نایب‌رئیس اول کمیسیون اقتصادی در مجلس شورای اسلامی، امروز افزایش قیمت‌ ارز و کالاهای اساسی را «طبیعی»‌ خواند و گفت که کسی نباید انتظار پایین آمدن قیمت دلار را داشته باشد. او افزود: «در این شرایط خیلی طبیعی است که با افزایش قیمت دلار شاهد افزایش قیمت اقلام اساسی و ضروری مورد نیاز مردم هم باشیم. وقتی که کشور ما با توجه به تحریم‌ها با محدودیت رو‌به‌رو است، پس افزایش قیمت‌ها در تمام سطوح طبیعی است.»

همچنین غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران هم امروز گفت نشانه‌ای از تثبیت نرخ ارز در بودجه ۱۴۰۴ که دولت پزشکیان به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد، دیده نمی‌شود.

در همین حال و در بازار طلای ایران، روز پنج‌شنبه هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۵ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان افزایش یافت، سکه امامی به ۵۶ میلیون و ۷۰ هزار تومان رسید، سکه بهار آزادی ۵۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد، نیم‌سکه از ۳۰ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رد شد و هر ربع‌سکه بهار آزادی هم به رکورد ۱۸ میلیون تومان رسید.

جعفر قادری، نایب‌رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه مصاحبه‌اش با روزنامه شرق، درباره علت افزایش افسارگسیخته قیمت دلار و آینده آن توضیح داد: «بخشی از دلیل بالا رفتن قیمت دلار، مسائل و مشکلات رخ‌داده در منطقه و بخشی به دلیل تسویه‌حساب‌های ارزی است که با خارج از کشور داریم. بخشی از دلیل بالا رفتن دلار نیز به تورمی برمی‌گردد که طی سالیان مختلف داشتیم. در واقع وقتی تفاوت تورم داخلی و بین‌المللی زیاد باشد، این تفاوت اثر خودش را در نرخ ارز تخلیه می‌کند. بخشی از این افزایش قیمت دلار هم به دلیل تورم انتظاری موجود در جامعه است و وقتی مسائل سیاسی و منطقه‌ای فروکش کند، دیگر خیلی مشکل خاصی ایجاد نخواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این درحالی است که شدت تنش‌ها نظامی میان ایران و اسرائیل، در یک سال اخیر دائما درحال افزایش است و با توجه به آخرین سخنان تهدیدآمیز رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان سپاه پاسداران درباره قطعیت انتقام‌گیری از اسرائیل بابت حمله ماه اکتبر به ایران، تا زمانی نامعلوم نمی‌توان انتظار فروکش کردن شعله‌های آتش جنگ را در منطقه داشت. اتفاقی که نتیجه اقتصادی آن، افزایش هرچه بیشتر مشکلات معیشتی مردم ایران و ادامه روند کاهش ارزش پول ملی ایران خواهد بود.

روز چهارشنبه هفته جاری که قیمت دلار در ایران به ۷۹ هزار تومان رسید، وب‌سایت تابناک در گزارشی با عنوان «ایران دارنده کم‌ارزش‌ترین ارز خاورمیانه» نوشته بود: «تشدید رشد افسارگسیخته نرخ دلار در روزها و هفته‌های اخیر، نتیجه بی‌برنامگی‌های اقتصادی، اظهارات نسنجیده فرمانده اقتصادی دولت و سیاست‌های ناکارآمد بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است. این در حالی است که افت ارزش ریال و نگرانی‌های عمیق درباره قدرت خرید مردم، این روز‌ها به محور اصلی مباحث اقتصادی مردم، کارشناسان و فعالان اقتصادی تبدیل شده است. دلار ۷۹ هزار تومانی، ارزش هر تومان ایران را به تنها ۰.۰۰۰۰۱۲۶۴ دلار کاهش داده است. این عدد نشانه‌ای از شدت بحران اقتصادی و کاهش جایگاه پول ملی کشورمان است.»

بیشتر از اقتصاد